Realt.ua - Main

За 2 місяці Глобус Банк видав 55 енергокредитів на загальну суму 42 млн грн

За понад 2 місяці від початку дії пільгових програм енергокредитування Глобус Банк видав 55 кредитів на загальну суму 42 млн грн.

Серед них 26 позик було видано приватним домогосподарствам на суму 10 млн грн, 13 позик на суму 14 млн грн було надано малому та середньому бізнесу та 16 позик на 18 млн грн профінансовано ОСББ, що беруть участь в програмах “Енергодім” та “ГрінДІМ” від Фонду енергоефективності, в тому числі ОСББ та ЖБК в рамках державної програми “Доступні кредити 5-7-9”. 

Такі дані навів Дмитро Замотаєв, директор департаменту роздрібного бізнесу ГЛОБУС БАНКУ.

Банкір зазначив, що енергокредити були видані в 16 містах України, зокрема в Рівному, Полтаві, Вінниці, Черкасах, Житомирі, Ужгороді, Івано-Франківську, Дніпрі, Одесі, Харкові, Сумах, Києві, Чернівцях, Львові, Луцьку та Білій Церкві.

Крім того, наразі в роботі за напрямком енергокредитів сумарно знаходиться 27 заявок. 

За його словами, цей результат можна вважати цілком прийнятним, а дедалі більший попит на енергокредити з часом може трансформуватися в лібералізацію кредитних умов.    

“Наразі ми спостерігаємо стрімке зростання попиту власників домогосподарств на такі кредити — у жовтні банк планує потроїти кредитний портфель за програмами енергокредитів”, — підкреслив Дмитро Замотаєв.

Експерт звернув увагу, що головні причини відмов у наданні кредитів полягають в недотриманні позичальниками умов участі в програмах. Наприклад, для фізосіб — це високий сукупний щомісячний дохід родини за 6 місяців, що перевищує передбачену у програмі суму в 189 тис. грн, або ж загальна площа будинку більше за 250 м2. Натомість для ОСББ та ЖБК відмова у кредитуванні трапляється вкрай рідко, адже подати заявку можуть лише ті організації, що не мають боргів / або мають незначну заборгованість перед ресурсопостачальними компаніями.

Також банкір озвучив перелік необхідних умов, дотримання яких гарантуватиме потенційному позичальнику схвалення енергокредиту.

Для власників домогосподарств:

  1. Необхідно подати стандартний пакет документів (паспорт, код, довідка з місця роботи), правовстановлюючі документи на будинок та довідку про наявність особового рахунку побутового споживача електроенергії. 
  2. Необхідно визначитися із постачальником обладнання та подати документи на придбання та встановлення енергообладнання.
  3. Енергокредит видається виключно власнику будинку, загальна площа якого не перевищує 250 м2. 
  4. Середньомісячний сукупний дохід всіх членів родини за останні 6 місяців не повинен перевищувати десятикратний розмір місячної середньої заробітної плати в Україні. Тобто не більше за 189 тис. гривень.

Для ОСББ або ЖБК: 

  1. Рішення / протокол зборів членів ОСББ та ЖБК з рішенням про подання документів на отримання кредиту для придбання та встановлення СЕС (рішення має бути схвалено більшістю власників квартир).
  2.  Пакет документів: правовстановлючі документи юрособи, фінансова звітність, угода з постачальником обладнання, яке планується встановити.
  3.  Кредити можуть отримати ОСББ та ЖБК, в яких середній рівень збирання платежів за рік не нижче 85% затвердженого кошторису, та в яких відсутня прострочена заборгованість перед ресурсопостачальними підприємствами. 

“Одночасно ОСББ або ЖБК можуть подати документи до ДУ “Фонд енергоефективності” з метою участі в програмах фонду, які передбачають компенсацію до 70% від вартості енергоефективного проєкта”, — зауважив експерт. 

Фахівець вказав на низку факторів, що можуть позитивно вплинути на розвиток програм з енергокредитування. Зокрема серед них він відзначив такі:

  1. Достатня обізнаність громадян з умовами пільгового енергокредитування та вигодами, які вони отримують від встановлення такого обладнання.
  2. Непрямий чинник: стабільна ситуація в економіці країни й на валютному ринку зокрема.
  3. Непрямий чинник: стабільна ситуація з енергопостачанням.
  4. Непрямі “воєнні” фактори: від мінімізації наслідків ворожих обстрілів до позитивної динаміки на фронті.

“Ми живемо в досить складних воєнних умовах, а ризики перебоїв з енергопостачанням в осінньо-зимовий період є досить вагомими. Цей фактор часто-густо змушує потенційних позичальників до швидшого ухвалення рішення про участь в кредитних програмах. Енергонезалежність — це стратегія, яка потребує розсудливості, готовності до швидких і системних змін. Саме тому ми налаштовані досить оптимістично: найближчими місяцями кількість виданих енергокредитів може значно зрости”, — підсумував Дмитро Замотаєв.

Автор: Володимир Германов

Дата: 07.10.2024