Руслан-113
16.04.2011 14:38:50
При регiстрацiї на форумi я повiдомляв, що працюю юристом в будiвельнiй галузi. Нажаль останнiм часом зовсiм не мав часу обговорити на форумi насущне. На сьогоднiшнiй день в Українi склалася колiзiя, яка призупинила введення будинкiв в експлуатацiю. Спробую донести простими словами без юридичних термiнiв. 12 березня набрав чинностi закон, який скасовує порядок прийняття в експлуатацiю, що дiяв до прийняття нового закону. Разом з тим приймати в експлуатацiю по новому закону також є неможливим, оскiльки новий закон передбачає розробку ряду документiв по яким будуть прийматися в експлуатацiю будинки. На сьогоднiшнiй день такi документи не розробленi. Тож, iнспекцiя призупинила прийняття будинкiв в експлуатацiю до моменту приведення у вiдповiднiсть нормативно-правових актiв, передбачених новим законом "Про регулювання мiстобудiвної дiяльностi".
Руслан-113
16.04.2011 14:41:55
Iнспекцiя ДАБК м. Києва на своєму сайтi висвiтлила такуж iнформацiю:
http://idabk.kiev.ua/3/10/177.html
Руслан-113
16.04.2011 15:00:07
Щодо стоянки. Звертаю увагу форумчан, що мої мiркування будуються лише на ваших повiдомленнях, а не на офiцiйних даних забудовника. Ми маємо розумiти, що все має свiй економiчний сенс. Я можу припустити, що забудовник орендував земельну дiлянку лише до травня мiсяця, щоб не витрачати зайвих коштiв. Для забудовника було головним привабити iнвесторiв власною автостоянкою. Тобто, якщо договiр оренди земельної дiлянки припиняє свою дiю в травнi мiсяцi, забудовник в подальшому втрачає iнтерес до цiєї земельної дiлянки. Винятком може бути лише рiшення забудовника продовжити термiн оренди ЗД для подальшого приваблення iнвесторiв (ранiше я читав на форумi, що в нашому будинку багато не проданих квартир). Але думаю, що все ж таки на даному етапi забудовники не готовi брати на себе додатковi витрати, повязанi з проектом.
Мешканцi будинку зможуть укласти договiр оренди ЗД у разi створення ОСББ (хтось має виступати вiд iменi мешканцiв). Також даний договiр може укласти ЖЕК з подальшим вiдшкодуванням вартостi оренди з мешканцiв.
Повертаюся до економiчного сенсу: рекомендую прорахувати загальнi витрати на утримання стоянки: оренда ЗД, встановлення паркану, шлагбауму, оплата працi охоронцiв, проведення освiтлення i т.i. Далi потрiбно прикинути витрати на квартиру. З урахуванням того, що певна кiлькiсть квартири не продана. А також, що не кожен власник має авто i звичайно не буде приймати участь.
Руслан-113
16.04.2011 15:05:07
Нажаль я з моменту укладення договору не повертався до його умов. Та враховуючи, що весь цей час я без авто, я взагалi не памятаю чи дiйсно у нашому договорi щось є про стоянку. договiр зможу вичитати лише в недiлю ввечорi.
Руслан-113
16.04.2011 15:09:17
Не потрiбно забувати, що ми з вами приймали участь в будiвництвi обєкту - будинку та забудовник має передати нам квартиру, а не стоянку... Можливо в генеральний план разом з будинком була внесена i стоянка, але це нiчого не змiнює. Хтось має взяти на себе її влаштування...
Руслан-113
16.04.2011 15:12:18
Нажаль не мав можливостi приїхати сьогоднi на зустiч iз представниками забудовника. Хто був присутнiм, Будь ласка напишiть на форумi позицiю представникiв щодо актуальних питань: стоянка, котел,,,
HelenMarlen
17.04.2011 10:10:10
Доброго дня!
Переглянула Вашi судження щодо актуальних питань. Чесно кажучи, не знаю про який саме нормативний акт йде мова, але "ПОРЯДОК прийняття в експлуатацiю
закiнчених будiвництвом об`єктiв" в редакцiї вiд 10.01.2011 року є чинним на сьогоднiшнiй день, у чому можете переконатися на офiцiйному сайтi ВРУ (Документ 923-2008-п). Прийняття в експлуатацiю закiнчених будiвництвом об`єктiв здiйснюється на пiдставi сертифiката вiдповiдностi, що видається
Держархбудiнспекцiєю та її територiальними органами за формою згiдно з додатком 1 до П О С Т А Н О В И ВРУ вiд 8 жовтня 2008 р.. Зазначеним документом визначенi також i пiдстави для вiдмови у видачi сертифiката вiдповiдностi:
неподання документiв, зазначених у пунктi 3 цього Порядку (йде мова про письмову заяву iнспекцiї, яка видала дозвiл на виконання будiвельних робiт, або iнспекцiї за мiсцем розташування закiнченого будiвництвом об`єкта, проектна документацiя, затверджена в установленому
законодавством порядку; акт готовностi об`єкта до експлуатацiї, пiдписаний генпроектувальною та генпiдрядною органiзацiями, субпiдрядними органiзацiями, що здiйснювали будiвництво, замовником, страховою компанiєю (у разi, коли об`єкт застрахований);
виявлення недостовiрних вiдомостей у поданих документах;
невiдповiднiсть закiнченого будiвництвом об`єкта погодженiй i
затвердженiй проектнiй документацiї на будiвництво такого об`єкта
та вимогам державних будiвельних норм, стандартiв i правил.
Виникає запитання: про якi труднощi введення в експлуатацiю може йти мова? Вiдповiдний номативний акт регламентує повну процедуру введення вексплуатацiю новобудови.
Однак є i спрощена! Порядок введення в експлуатацiю залежить вiд року, в якому був побудований об`єкт. Спрощена процедура поширюється на будинки, побудованi з 6 серпня 1992 року по 31 грудня 2008. Об`єкти, побудованi пiсля 1 сiчня 2009 року потрапляє пiд повну процедуру введення в експлуатацiю. Нижче Ви можете ознайомитися зi спрощеної та повної процедурою
Спрощена процедура, порядок введення в експлуатацiю:
1. Технiчний паспорт
2. Довiдка мiсцевої ради про угоду прийняття об`єкта в експлуатацiю
3. Звiт про стан будiвельних конструкцiй
4. Висновок мiсцевого МНС (пожежна)
5. Сертифiкат Державної архiтектурно-будiвельної iнспекцiї вiдповiдностi об`єкта правилам i нормам
6. Рiшення виконкомiв про визнання Права власностi
7. Виготовлення свiдоцтва про Право власностi
Повна процедура введення в експлуатацiю вимагає додаткової роботи, що вiдповiдно збiльшує вартiсть:
1. Технiчний паспорт
2. Рiшення виконкомiв на виготовлення технiчної документацiї
3. Будiвельний паспорт
4. Проект
5. Висновок архiтектури
6. Висновок СЕС
7. Висновок МНС
8. Угода проекту Архiтектури
9. Угода проекту МНС
10. Угода проекту СЕС
11. Наказ на авторський нагляд
12. Наказ на технiчний нагляд
13. Договiр генпiдряду
14. Акт готовностi об`єкта МНС
15. Акт готовностi об`єкта СЕС
16. Акт готовностi об`єкта мiсцевої ради
17. Протокол про адмiнiстративне порушення i постанову про штраф
18. Сертифiкат ДАБКу про вiдповiднiсть об`єкту будiвельним правилам i нормам
19. Рiшення виконкомiв на виготовлення свiдоцтва на право власностi
20. Отримання свiдоцтва про Право власностi
Отже, немає жодної юридичної перешкоди, створеної нашою державою, для вчасного введення в експлуатацiю житлового будинку. А практика спочатку будувати, а потiм збирати необхiднi документи - справа забудовника, а не iнвесторiв.
HelenMarlen
17.04.2011 10:26:51
Власне, для мене, як iнвестора, не має рiзницi, яким чином проходитиме процедура введення, головне, щоб скорiше i без труднощiв у власнiй експлуатацiї. Тому питання опалення все-таки залишається актуальним!
З приводу стоянки - дiйсно, положення про її наявнiсть у договорi про участь у ФФБ виду А не має, але ж вона присутня у проектi будiвництва. Виходить, що найбiльше постраждають мешканцi першого поверху, оскiльки єдиним мiсцем для паркування залишається прибудинкова територiя. У будинку - 126 квартир, уявiть, що хоча б половина мешканцiв - власники авто). Впевнена, що щодо розмiрiв прибудинкової територiї законодавством також передбаченi певнi норми.
Руслан-113
17.04.2011 15:10:29
Для HelenMarlen. Я мав на увазi Закон України "Про регулювання мiстобудiвної дiяльностi", що набрав чинностi 12.03.11р. В моєму розумiннi цей закон змiнює, в тому числi, прийняття обєктiв в експлуатацiю. Зокрема:
Стаття 39. Прийняття в експлуатацiю закiнчених будiвництвом
об`єктiв
1. Прийняття в експлуатацiю закiнчених будiвництвом об`єктiв,
що належать до I-III категорiй складностi, та об`єктiв,
будiвництво яких здiйснювалося на пiдставi будiвельного паспорта,
здiйснюється шляхом реєстрацiї вiдповiдною iнспекцiєю державного
архiтектурно-будiвельного контролю на безоплатнiй основi поданої
замовником декларацiї про готовнiсть об`єкта до експлуатацiї.
Форма декларацiї про готовнiсть об`єкта до експлуатацiї,
порядок її подання i реєстрацiї визначаються Кабiнетом Мiнiстрiв
України.
2. Прийняття в експлуатацiю закiнчених будiвництвом об`єктiв,
що належать до IV i V категорiй складностi, здiйснюється на
пiдставi акта готовностi об`єкта до експлуатацiї шляхом видачi
iнспекцiями державного архiтектурно-будiвельного контролю
сертифiката у порядку, визначеному Кабiнетом Мiнiстрiв України.
Форма акта готовностi об`єкта до експлуатацiї, форма
сертифiката, порядок його видачi, розмiр та порядок внесення плати
за видачу сертифiката визначаються Кабiнетом Мiнiстрiв України.
Акт готовностi об`єкта до експлуатацiї пiдписується
замовником, генеральним проектувальником, генеральним пiдрядником
або пiдрядником (у разi якщо будiвельнi роботи виконуються без
залучення субпiдрядникiв), субпiдрядниками, страховиком (якщо
об`єкт застрахований).
3. Iнспекцiя державного архiтектурно-будiвельного контролю у
разi необхiдностi пiд час розгляду питань, пов`язаних з видачею
сертифiката, може звернутися до державних органiв з метою
отримання вiдповiдних висновкiв.
Неподання таких висновкiв у визначений iнспекцiєю державного
архiтектурно-будiвельного контролю строк не є пiдставою для
продовження строку видачi сертифiката або вiдмови в його видачi.
4. Прийняття рiшення про реєстрацiю (вiдмову у реєстрацiї)
декларацiї про готовнiсть об`єкта до експлуатацiї, видачу (вiдмову
у видачi) сертифiката здiйснюється iнспекцiями державного
архiтектурно-будiвельного контролю протягом десяти робочих днiв з
дати подання вiдповiдних документiв.
5. Датою прийняття в експлуатацiю закiнченого будiвництвом
об`єкта є дата реєстрацiї декларацiї про готовнiсть об`єкта до
експлуатацiї або видачi сертифiката.
Прикiнцевi положення Закону
2. Закони та iншi нормативно-правовi акти, прийнятi до
набрання чинностi цим Законом, дiють у частинi, що не суперечить
цьому Закону.
Отже, Постанова КМУ "Про прийняття в експлуатацiю закiнчених будiництвом обєктiв" чинна лише в частинi, що не суперечить Закону.
Я згоден, що ранiше були затвердженi i сертифiкат вiдповiдностi i розмiр плати за прийняття в експлуатацiю. Але думаю, що вiдповiдно до Закону буде розроблено нову форму.
Руслан-113
17.04.2011 15:23:04
Якщо керуватися ДЕРЖАВНими БУДIВЕЛЬНими НОРМами УКРАЇНИ, що дiють з 2004 року
"Проектування.
Склад, порядок розроблення, погодження та затвердження проектної документацiї для будiвництва ДБН А.2.2-3-2004"
Категорiї складностi обєктiв цивiльного призначення:
1.3 2-4 (5)-поверховi житловi багатоквартирнi будинки; 2-4-поверховi гуртожитки та притулки III-я категорiя
1.4 5-9 (10)-поверховi гуртожитки; 3-5-поверховi житловi будинки з квартирами для iнвалiдiв; 6-9 (10)-поверховi житловi багатоквартирнi будинки; готелi III-IV розряду III-я категорiя.
Тобто, якщонаший будинок вiднесено до 3-ї категорiї складностi, то згiдно iз Законом для прийняття в експлуатацiю забудовник подає декларацiю.
Як я зазначва вище, Форма декларацiї про готовнiсть об`єкта до експлуатацiї,
порядок її подання i реєстрацiї визначаються Кабiнетом Мiнiстрiв
України.
Форма ще не визначена!