serega138
20.04.2010 10:48:14
Кто знает что там сегодня днем во дворе первого дома беркута делали? Женщина с каким-то документами что-то ръяно доказывала. Местные разборки или может квартиры силой уже забирать начали, не дай бог? Надеюсь ничего серъезного...
LM27
20.04.2010 12:03:56
Yurist, спасибо за ответ по лифтам.
Нам обосновали ещё смешнее сумму в 3000 грн.: "лифт не предназначен для перевозки грузов" :) И ничего, что лифты ОТИС являются именно грузово-пассажирскими :)
Мы пока что не подписали договор с ЖЕКом и эту сумму в частности не оплатили. Взяли распечатку тарифов по статьям, где приведены сначала цены, выливающиеся в 6 с лишним гривен за 1 кв. м., затем написана стоимость ком. услуг "со скидкой", что тоже смешно.. какие могут бысть скидки у "неприбыльной организации"? :)
В отношении того, зачем сидит и лифтер, и консъержка тоже не понимаю.. Театр абсурда в общем.
Golosievets
20.04.2010 13:33:49
Шановні. Хто-небудь бачив розрахунок тарифу "обслуговування будинку"?
В цей тариф включені такі цікаві речі! Якщо взяти середню квартиру в будинку в 86 м2, то елементарні підрахунки дають таку картину:
Наприклад, за Прибирання сходів, Прибирання придворових територій, Прибирання підвалів, тех. поверхів, дахів по факту береться 1,04 грн./м2. (це вже після зниження тарифу на вимогу прокуратури та комісії по цінах, а спочатку була «обґрунтована» ставка в 1,71 грн./м2 за усілякі прибирання).
А це фактично: з 1 квартири 89 грн. на місяць. 3 одного поверху (5 квартир) - 445 грн./міс. З одного під’їзду (в середньому, скажемо, під’їзд має 5 квартир на поверх, 23 поверхи) – біля 10 000 грн./міс. З усього будинку (беремо ~ 500 квартир) – !УВАГА! – майже 45 000 гривень на місяць.
Скажіть, прибирання сходів і коридору 1 поверху коштує 450 грн.? Двірники, які прибирають коридори і двір, а також дах і підвал (цікаво, як часто це робиться), заробляють 45000 грн. (сорок п’ять тисяч гривень) на місяць?
Я повторю, це те, що ЖЕК зараз бере по факту, «обґрунтовано» було 290 тисяч гривень на місяць. Лише двірникам.
Крім того, за вивезення і утилізацію відходів береться 0,1778 грн./м2., а це 7600 грн. на місяць. Не важко подзвонити у будь-яку компанію, яка займається вивозом сміття, і поцікавитися, скільки коштує вивіз і утилізація відходів з фактично однієї точки (баки для 2-го будинку стоять в одному місці) на місяць.
Далі – технічне обслуговування ліфтів – 0,4625 грн. за м2. Це – майже 20 000 грн. на місяць з будинку. Окремо порахована електроенергія для ліфтів – 0,089 грн./м2. Це 3800 з будинку за місяць або 45000 грн. за рік. Про які ще 3000 грн. з квартири може йти мова при цьому? 3000 грн. з квартири – це 1 500 000 грн. (ПІВТОРА МІЛЬЙОНА ГРИВЕНЬ). Це можна не один ліфт повністю замінити разом з обладнанням? А ліфти ж нові, їм служити 30 років мінімум. І це ж на додачу до 285000 грн., що ЖЕК щорічно збирає з одного будинку на обслуговування та електроенергію для ліфтів.
Той договір, що ЖЕК підсовує на підпис за ліфти має таке цікаве формулювання «нецільове використання ліфтів для підйому і спуску вантажів». При цьому МЖБ рекламує комплекс такими словами: «Высокоскоростные пассажирские и грузовые лифты фирмы "OTIS". Дома обслуживаются высокоскоростными лифтами фирмы «OTIS» грузоподъемностью 1000 кг и 400 кг. ».
Давайте порахуємо. Якщо я важу 100 кг., і 2 рази на день піднімаюсь до своєї квартири зі своїми 3 друзями, які також важать по 100 кг, то це цільове використання ліфта, чи нецільове? Особливо, якщо врахувати, що я платив великі гроші, щоб купити квартиру у будинку з «високошвидкісними пасажирським та вантажними ліфтами»? А якщо я 2-3 рази за весь ремонт привіз по 500 кг гіпсу, то це вже так зване нецільове використання? 500 кг. – це всього лише один підйом вантажного ліфта. За 3-5 підйомів я маю платити 3000 грн.? І при цьому чому ліфт працює лише один з 3-х (4-х), і не в нормальному режимі, а в якомусь дурному, коли доводиться витрачати власні гроші на те, щоб видзвонити ліфтера, а потім ще чекати, поки тобі надішлють ліфт?
Врахуйте, що під час ремонту я не живу у квартирі, не вигулюю собаку 3 рази на день, і не користуюся ліфтом, і до мене не приходять гості. Очевидно, що договір про «нецільове використання ліфтів» - це одне з багатьох неприємних «ноу-хау» здирників з ЖЕКу. Це абсолютно незаконно і нелогічно. Я певен, що ЖЕК не знайде жодного нормативного акту, який би підтверджував правомірність заборони для власників квартир заносити в квартиру будівельні матеріали, користуючись новим ГРУЗОВИМ ліфтом.
sec
20.04.2010 13:42:59
Утвержденные городом тарифы: http://www.gioc-kmda.kiev.ua/main/law/tariff/
Вопрос обоснования тарифов по нашему дому ЖЭК не раскрывает. На данный момент тарифы одни из самых высоких в Киеве (знакомые на Оболонских Липках платят намного меньшую стоимость при высшем качестве обслуживания).
Golosievets
20.04.2010 13:45:18
... продовження попереднього тексту...
Де гарантія, що завтра не надішлють рахунок за кожен вхід гостя до під’їзду? І обґрунтування буде таке: «купував квартиру ти, ось і заходь ти сам, а твої гості – це вже додаткове навантаження на двері, на підлогу в під’їзді, на кнопки на ліфті, і на стіни, тому плати 20 грн. за кожен вхід гостя в під’їзд». Потім будуть брати, образно кажучи, за кожне зливання води в туалеті?
Ще цікава стаття: Обслуговування трубопроводів, каналізації – фактична ставка 0,5685 грн./м2, а це ще біля 25000 грн./місяць з будинку. Це новий будинок, що там обслуговувати на 300 тисяч гривень на рік? При цьому є ще стаття про обслуговування не каналізаційних люків. Це які такі?
Ще одна: Освітлення загальних місць, підвалів, підкачування води (що за таке ПІДкачування води?) – 0,2002 грн./м2, або 8600 грн./міс з будинку.
За підготовку будинку до зими ЖЕК бере з нас усіх 50000 гривень за рік.
Я перелічив не все – лише найбільші статті витрат, що включені до тарифу. Там ще є «Поточний ремонт», - це до питання до плитки, яка на під’їзді №1 відпала, і ніхто її не ремонтує.
Я вже не кажу про фіксований збір за електроенергію без лічильника, який, очевидно, теж включає масу зайвих грошей, які ЖЕК просто забирає у своє розпорядження.
Чи достатньо цих розрахунків, щоб зробити висновок, що тарифи все ще завищені в декілька разів? Чому плитка на першому під’їзді обвалилася, і нікому до того діла немає вже декілька місяців? Чому сучасні будинки в Києві працюють, збираючи замість наших 3,68 грн./м2, лише 1,03 грн., і при цьому є гроші на огорожу, на квіти, консьєржа, охорону, на поточний ремонт?
Будь-який нормальний господар, що має гроші, здатен їх ефективно перерозподіляти – якщо щось одне зламалось, а інше ні, то фонди можуть перекривати один одного.
Думаю, що будь-який інший ЖЕК залюбки візьметься обслуговувати новий будинок за значно меншими тарифами, адже це – одне задоволення, бо будинок новий, витрати мізерні, і можна ефективно використовувати кошти на створення фондів на майбутній розвиток та ремонти. Головне, щоб ЖЕК чи ОСББ були підзвітні, щоб кожному з нас було чітко зрозуміло, за що ми платимо, і що ми не будемо спотикатися об розбиту плитку, перед тим 20 хвилин чекавши на ліфт після того, як довелося довго виловлювати ліфтера.
PS. Кому цікаво, можете подивитися табличку з розрахунком того, про що я писав у тексті.
To: LM - виходить, що не лише ми одні звернули увагу на ці "розрахунки". Є в мене підозра, що МЖБ через свою зайву жадібність та свої абсурдні дії, втратить більше на втраті репутації, на неможливості продати квартири в тій кількості, як це могло б бути, на втрачених майбутніх проектах (чи візьметься хтось бути партнером у такої організації?).
Golosievets
20.04.2010 13:57:03
2sec: так, наш тариф на квартирну плату теж повинен бути не вище ніж 1,1 грн/м2. Так є в нових будинках, і це нормальна ціна.
Я після вашого повідомлення навів табличку, де є розбивка тарифів нашого ЖЕКу за їх розрахунком. Їх "обґрунтування" - це 6 грн/м2. Фактична оплата 3,68 - теж майже в 4 рази вище, ніж реально треба.
Розрахунок тарифу має бути додатком до договору, а не простим папірцем, який не має ніякої юридичної сили. Якщо є розрахунок тарифу на папері у вигляді додатку до договору, то у нас є можливість ґрунтовно відмовлятися платити принаймні за ті послуги, які не надавалися, або надавалися неякісно.
А взагалі, я з кожним днем все більше розумію людей з 1-го будинку. Радше - пересвідчуюся в тому, що їхні вимоги та потуги не виникли на порожньому місці, і зовсім не були спричинені приводом на кшталт "більше нічим було зайнятися".
Na12
20.04.2010 13:57:35
до речі, гарно було б ще одну прес-конференцію зробити - по розрахунках. я думаю, питання актуальне для багатьох киян, і локальні канали залюбки розмістили б в ефірах репортажі і про це. глянь, і мжб порахує, що вигідніше не тупо доїти людей, а надавати їм адекватні послуги за адекватну ціну, а відтак - продавати квартири, що залишились, за вищими цінами.
sec
20.04.2010 14:41:50
Понятно, что оплачивая 40 грн/мес за техн обсл лифтов, платить еще 3000 за т. н. "нецелевое использование лифтов" неправильно. ЖЭК не имеет права запрещать возить грузы грузоподъемным лифтом. Соседи, которые уже заплатили деньги за эту услугу - каким образом вы собираетесь добиваться от ЖЭКа восстановления первоначального вида лифта в случае, если перевозки грузов повредят его внешний вид/сделают необходимость произвести наладку (именно эти затраты ЖЭК называет при обосновании суммы в 2000 (для 1 комн) и 3000 (для 2-шки) грн)? Неужели ЖЭКу не хватит 20,000грн/мес на его ремонт, без необходимости доплат по 2-3К с соседа?? Конечно же, этих денег достаточно, но почему же не содрать еще 1,5 ляма, если дают? Кто запретит вам везти груз оплачиваемым ВАМИ лифтом в СВОЮ квартиру? Консъерж? Вызывайте милицию, оформляйте необходимые док-ты и в суд. Пусть ЖЭК доказывает свою правоту!
LM27
20.04.2010 14:49:41
Реально хочется в суд подать! Такой беспредел творят...
По опыту 1-го дома понимаешь, что разговаривать и понимать что-либо со стороны МЖБ никто не умеет, соответственно, и пробовать не хочется - сразу в суд, вот только они же и на суды не являются... Попробуем, конечно, поговорить с ЖЕКом, может стали поласковее и вменяемее после испорченной репутации и огласки на весь Киев, а то и страну.
okc
20.04.2010 14:52:50
Отзовитесь, пожалуйста, (из жителей 1 и 2 домов) ТЕ, кто НЕ (!!!) платил эти пресловутые 2000-3000грн за "нецелевое использование лифтов" и при этом кто прекрасно пользуется по сей день лифтами для подъема своих грузов!
И сразу станет понятно, МОЖНО ЛИ "НЕ заплатить" эти деньги за лифты и преспокойно делать ремонт, ПОЛЬЗУЯСЬ все-таки лифтами.