Yuliya-
08.04.2010 15:39:09
Нет, ГРМ, Вы не совсем правильно понимаете...
Нежилые помещения 1-го этажа в 3-х домах к нам, жильцам, имеют опосредовательное отношение. Это помещения чаще всего выкупленные собственниками, которые также могут быть членами ОСМД. К этим помещениям мы не имеем никакого отношения - мы просто соседи, если можно так сказать.
А вот дополнительные помещения, подвалы и места общего назначения - это и есть та площадь, которая принадлежит всем жильцам в равной степени. Так, например, в первом доме на верхних этажах каждой секции есть дополнительные помещения общей площадью около 3000 кв. м.
В рассмотренных на Правлении ОСМД планах была организация на некоторых из этих площадей детской комнаты творчества (той же мастерской), зала для проведения сборов членов ОСМД и т. п.
Сдавая в аренду такие помещения (да и подвалы, если кто-то захочет), ОСМД будет получать доход, на который сможет уменьшить тариф за обслуживание дома, или же направлять эти деньги в фонды, а затем перераспределять их на развитие и обустройство дома/комплекса.
Я ни слова от ЖЕКа не слышала об уменьшении тарифа (только об его увеличении), а об остальном даже заговаривать сейчас не хочется.
Так что судите сами, уважаемые соседи, будет ли Вам выгода, если без Вас эти помещения уйдут с молотка...
Grom
08.04.2010 15:51:07
Речь идет о этажах технического назначения. Инвестируя средства на строительство дома (квартиры), мы, каждый из инвесторов, внесли средства не только на жилые метры, но и в равной степени на подвальные помещения, лестницы, тех этажи, крышу и т. п. Так вот все это должно пренадлежать в целом нам, людям которые за это заплатили деньги. Конечно же сейчас застройщику проще перепрофилировать данные помещения в разряд нежилых, продать либо здать в аренду и получить дополнительную прибыль. В наших домах тех этажами считаются последние этажи каждой секции и подвальные помещения, в общем все те помещения о которых мы до сих пор не может узнать и где проходят системы коммуникации. И речь не идет о подзаработке инициативной группы, речь может идти только о аренде данных помещений для развития комплекса, потому что данные средства можно будет проконтролировать. В ином случае, все полученное от аренды осядет в одном кармане и вряд ли перед нами будет вестись отчет.
snap
08.04.2010 18:41:35
Yurist: Уважаемый Frosty,
Честно говоря, я не вижу особого резона воевать с МЖБ...
Колеги, я так розумію, що власники квартир кожного з трьох будинків мають право на самовизначення. І створення ОСББ в 1-му будинку не зобов`язує наслідувати його приклад інші будинки.
Якщо Вам вдасться здійснювати хоч якийсь вплив на ЖЕК, якість його послуг, процес формування цін на них, то це дуже добре.
Ми ж отримавши чітку відповідь за понад два роки обслуговування нашого будинку ЖЕКом прийшли до висновку, що такого впливу не можна навіть мати з ОСББ, якщо воно не прийняло будинок на баланс. Щоб Ви розуміли, часто для того щоб зрушити елементарні питання доводиться докласти неабияких зусиль, написати з десяток грамотних документів у різні інстанції, поворушити місцеву владу, або ж прокуратуру.
Але для тих, хто підтримає будь-якого управителя аби плитка була добра, і бабусі знали що їм зробити з паркувальником авто на газоні я поставлю лише одне питання. Яким Ви очікуєте побачити Ваш будинок через 10 років і чи Ви переконані, що таке саме бачення має той, хто їм управляє? І дозволю собі спробувати Вам відповісти на нього. Вони й гадки не мають який буде Ваш будинок через 10 років, оскільки вони в принципі не знайомі з хоч якимось довгостроковим плануванням. І друге, їм може бути абсолютно байдуже яким Ви його хочете мати, оскільки щойно вони розкрадуть і розпродадуть все, що маєте Ви у Вашому ж будинку, і щойно ступінь його зношеності потребуватиме серйозних вкладень і, як наслідок, зменшень їх прибутку, вони підуть з нього, а з Вашими завалами розбиратися доведеться Вам самим. Ну, можна, звичайно, переїхати в іншу новобудову. І все спочатку...
Думаю, пройде небагато часу і, відстоявши наше ОСББ в 1-му будинку, ми дамо чітку і зрозумілу відповідь наскільки з цією формою господарювання можна бути успішними і наскільки успішнішими за ЖЕК Костржевського.
Врешті, все залежить від людей. І якщо Ви не маєте бажання здійснювати внесок і брати відповідальність за Ваш же будинок, і не знаєте кому можете довірити це, то тоді, напевно, дійсно не треба нічого створювати. Просто очікуйте поки те, на що Ви не хочете впливати поступово розвалиться… як раз тому, що діла до цього нікому з власників квартир немає. По відношенню до своєї квартири такої філософії чомусь ніхто не застосовує, потурбувавшись вчасно про краник, віконце, ремонт і т. д. «А все що далі моїх стін, то це не моя відповідальність, будь-то будинок, район, місто чи країна», - ось формула сучасного українця, яка й робить його і його країну в світі «местом отстойного пребывания».
Вірю, що в будинку, як і в квартирі, може бути порядок лише тоді, коли хоча б частина людей готова робити маленький але постійний внесок у його наведення.
А щодо допоміжних приміщень, то скажу коротко. Мені абсолютно байдуже, на яку вигоду від них розраховував Костржевський і його вірні слуги. Я знаю одне, що ці приміщення можуть служити нашому спільному добробуту у будинку і дворі. І тому, якщо буде потрібно пару зайвих годин свого життя присвятити тому щоб їх оборонити, то зроблю це не задумуючись.
П. С. Гарний ролик був нещодавно на екранах ТБ. Показували, як соціальну рекламу. Основна теза – «Країну творять відповідальні громадяни». В нашому ж випадку - «Добробут у будинку творять відповідальні власники».
З повагою,
;)
Grom
08.04.2010 19:08:09
TO: snap
Супер!!!
mms
08.04.2010 19:37:43
to snap - поддержу!
Tsmee
08.04.2010 20:50:17
Мені приємно мати справу з цікавими, розумними та небайдужими сусідами. Пан Юрист має рацію, що потрібно всім власникам квартир 2-го будинку вступати до ОСББ, це законне право кожного власника квартири. Ми дуже вдячні панові Юристу за кваліфіковані, слушні та доречні фахові поради.
Бажаю трьом власникам квартир завтра успіху на першому судовому засіданні.
Yurist
08.04.2010 21:24:43
Василий, вы затронули важную тему – как заставить жэк работать.
Ваше решение состоит в том, что нужно взяться за работу вместо жэка. Я могу только позавидовать жильцам первого дома, потому что среди них появился человек, готовый взять работу по обслуживанию их дома на себя. Действительно, если Василий, молодой, талантливый и амбициозный человек, будет жить в первом доме не год и не два, а лет хотя бы десять и все это время будет сохранять тот же энтузиазм, с которым он берется за дело сейчас, то вместе с Василием жильцы добьются результатов.
Но что если Василий через год или два пожелает съехать с этого бардачного дома в другое место? Найдется ли второй такой же энтузиаст? Вопрос.
Я утверждаю, что в вопросе управления домом единовластие частного жэка, если оно подотчетно, лучше демократии, основанной на энтузиазме какой-то части жильцов. Энтузиазм может иссечь, а демократия – превратиться в склоки и хаос.
Я не считаю возможным решать хозяйственные проблемы наших домов на общем собрании нескольких сотен хозяевов квартир. Эти собрания могут быть затяжными и бесплодными. У меня нет желания принимать в них участие. Я предпочитаю заплатить на 100 или 200 гривень больше, чтобы только не присутствовать на заседании, в котором будет решаться вопрос, должна ли «женщина с котомками наперевес» парковать свой автомобиль возле дома или должна как все оставлять его на парковке. Особенно, если эта женщина моя сосдека. Вопросы распоряжения бюджетом должны решаться профессиональной организацией, которую мы должны нанять по контракту и которую мы должны иметь возможность заменить в конце года, если ее работа нам не понравилась. Вмешиваться в принятие решений такой организации мы не должны.
Теперь я задам вам такой вопрос. Есть ли у вас на примете такая организация? И во сколько она оценивает свои услуги? Каков уровень неплатежей коммунальных услуг по нашим домам, какой уровень их заселенности? Будет ли готова такая организация работать в нашем доме по регулируемому горсоветом тарифу, уровень которого не зависит от степени собираемости платежей и заселенности дома?
Ежели после того как вы добьетесь, чтобы дом передали-таки Фортеце на баланс, вы намереваетесь лично руководить процессами и созывать общие собрания для разрешения хозяйственных проблем, то я полагаю, что в этом случае вы подвергаете жильцов немалому риску. Потому что после того как вы потеряете интерес к этому проекту, жизнедеятельность дома будет под большим вопросом. Управляемось и результативность общих собраний – даже и под вашим руководством – тоже.
snap
08.04.2010 22:09:27
)))
Дякую, Леоніде за дискусію. Думаю, при зустрічі ми з Вами її обов`язково розвинемо.
Мені близькі Ваші позиції, але реалізацію їх на практиці я бачу в сьогоднішніх умовах виключно через заснування в будинках мешканцями ОСББ.
Важлива Ваша теза, як на мене, про підзвітність ЖЕКа. При нагоді покажу Вам листи індивідуальні і дуже навіть колективні до ТОВ "Голосієво" з проханням/вимогою надати інформацію, в тому числі яка стосується підзвінтності. І покажу з півтора десятки відписок від ЖЕКу у відповідь. Тобто немає нічого щоб приватну структуру за відсутності ОСББ могло б мотивувати бути підзвітним і тим паче підконтрольним.
Вихід один - створення ОСББ і прийняття будинку на баланс. Тоді з, являється важель впливу - можливість розпрощатися за пару днів і замовити управлінські послуги в іншого ЖЕКу/управлінської компанії.
Тому,
1. створюється ОСББ
2. приймається рішення про прийняття будинку на баланс і про форму господарювання
3. винаймається управлінська компанія, або ж будь-який ЖЕК на Ваших умовах, або ж винаймаєте на роботу висококласного спеціаліста, який сам набирає собі штат, отримує дуже гідну заробітну плату і втілює впродовж своєї роботи ті пріоритети, які на думку мешканців є визначальними
4. взамін отримуєте реальну можливість контролю за ситуацією і у разі потреби впливу на неї
Так, принаймні, працює цивілізована Європа. І так вже за 7-12 років працюватиме Україна. А щодо демократії, то під нею слід розуміти в першу чергу широкі, рівноправні, захищені та взаємозобов`язуючі процедури обговорення. З хаосом і управлінською неспроможністю це має мало спільного. Але зараз не про неї.
П. С. Дякую Вам за влучі коментарі по справам.
Yurist
09.04.2010 05:43:29
Поэтому я полагаю, что с нашим жэком «Голосеево» нужно не воевать, а взять его на работу, заключив с ним контракт, предоставив этому жэку право принимать все хозяйственные решения самостоятельно, кроме решений о долгосрочной, более одного года, аренде общих помещений. Такие решения должны утверждаться на общем собрании. Там же должен утверждаться финансовый план на год. Срок контракта – год. Стоимость услуги – в размере определенного процента от выручки за прошедший год, помноженной на коэффициент заселяемости дома. Вознаграждение не зависит от уровня собираемости платежей. Жэк имеет право принимать меры по взысканию задолженности, в том числе путем отключений от коммуникаций.
Вот это мое предложение. Держу пари, что среди 600 жителей дома найдется немало желающих предложить совсем другую схему работы. Не исключаю даже, что вы первый будете против всего этого возражать. И вот между нами возникает противоречие. Решаться оно будет на общем собрании, полагаю. Вздрогну, как представлю себе это общее собрание и настроение людей, чье предложение было проигнорировано... Сейчас гнев таких людей мы можем направить в направлении сбора подписей за создание ОСББ. Но когда оно будет создано – куда прикажете отправлять недовольных? В суд? В прокуратуру? В администрацию? К мэру? Могу вас заверить, что именно туда они все и пойдут, требуя ликвидации ОСББ или по крайней мере наказания виновных...
Что скажете, Василий, по поводу моего предложения?
И как вы намереваетесь добиваться передачи дома к себе на баланс? По суду?
Tsmee
09.04.2010 06:53:29
Шановний пане Юрист. Як на мене, ваші побоювання щодо ОСББ марні. Існуюють десятки прикладів чудової роботи ОСББ, коли будинки через 7-10 років після введеня в експлуатацію виглядають і функціонують як нові, у будинку власний сантехнік, який вдень і вночі прийде і все полагодить, огороджена територія, ціна парковки найнища у районі, дитячий майданчик у відмінному стані, квартирна плата білья 1 грн/м2. Збори власників проводяться регулярно, і завчасно вивішуються усі оголошення про них.
Це все можна реалізувати за наявності здорового глузду у власників квартир. В наших будинках власники - розумні, успішні та освідчені люди, і серед 500 сімей обов"язково знайдуться відповідальні люди, які будуть здатні вести справи ОСББ особисто, чи найняти професійних господарників, при цьому забезпечивши підзвітність і підконтрольність. За таких умов буде можливість розвивати будинок за загально виробленим стратегічним планом, корегувати його та втілювати в життя ідеї мешканців.
Якщо ви вже найближчим часом будете укладати договір з ЖЕК, то обов`язково візьміть у ЖЕК копію програми розвитку та підтримки інфраструктури будинку, а також перелік послуг і зобов`язань ЖЕКу, які входять до плати за утримання будинку, і сервісний час розв`язання всіх видів проблем. Зокрема, цікавить план капітальних ремонтів, механізм закладання фондів на такі ремонти, механізм звітування перед мешканцями.
Якщо ЖЕК все це надасть і покаже свою конструктивну позицію, то дійсно треба з ним співпрацювати.