Alximik
28.06.2009 11:55:36
У каждого своя систеама прогнозирования економической сетуции, и каждый верит, что его дествия адекватны сделаным прогнозам! Просто, во-первых данный обьект строется не совсем известной компанией, которая опыта на рынке недвижемости имеет не много, то есть и решения которые будут приниматься могут абсолютно не совпадеть с рынком; во-вторых этот обьект строится в частном так сказать порядке-у фирмы есть деньги-строят, нет-пытаются чтото вымудрить что бы их получить( например скидка 25%), но при этом они могут получить госкредит для застройщика(программа уже принята, деньги уже выделяются-УМК, насколько мне извесно есть в списке), тоесть как только появятся деньги халява закончится(никаких -25% мы не увидем); в третьих-сейчас лето-пора отпусков и мало кто инвестирует денежку в жилье-все сматываются на моря :-) а вот осенью рынок недвижемости оживает и цены если не ростут то уж не педеют так уж точно; в четвертых-кризис... как всем надоело это слово, но пик кризиса был в апреле, его уже пережили(это моя субьективная точка зрения, объяснять не буду, посмотрите ПФТС-тенденция оживления финансового рынка очень заметна), а так как кризис иссякает, то цены слишком не просядут, разве что на вторичку(и то не факт); ну а пятых я оптимист)))
Так что у каждого свои прогнозы-ктото продает ктото покупает - это рынок Господа!)))
Капкан
28.06.2009 16:46:56
Кризис иссякает? Вы что, с луны прилетели. Да он только начинается. Эти ваши заморочки, налетай а то дороже будет, уже не катят. Наслушались. Правильно пишет охотник, недвига будет только дешеветь, притом вся и очень, очень долго.
Вот через годик, второй поторгуемся, не с вами так с другими.
virtuoso
28.06.2009 18:41:38
Питання багатогранне. Вирішив інвестувати зараз, враховуючи наступне:
1. (не)сезонність. По завершенню відпусток наскільки б не було, а попит підніметься. Зараз будівельники задихаються без фінансування, тому можна отримати кращу пропозицію.
2. звуження первинного ринку. Так, на вторинному пропозицій багато і ніде вони не дінуться, ці хрущовки і панельки, а от на первинному більша половина об`єктів стоїть і не ясно, в якій п`ятирічці здасться. Нові будинки не закладаються, а у тих, які зараз добудовуються, квартири розбирають, хто б там що не говорив. Я за останні тижні був не в одному офісі буд. компаній і бачив своїми очима. Так от, рано чи пізно наступить такий момент, що на первинному ринку з пропозиції не залишиться практично нічого толкового...
3. вибори. через невизначеність ситуації восени певна кількість грошей буде вкладена в нерухомість (а в що ж іще?), тобто попит підросте.
4. відсутність реальних альтернативних джерел інвестування.
5. необхідність поїхати у відпустку через деякий час :). Не хочеться кожен ранок на островах починати із моніторингу форекса, файненс. юей і профільних форумів, прислуховуючись до різних новин і чуток, з метою коригування своїх вкладів/інвестицій... та й з дому можуть винести гроші, поки лежиш під пальмами... А так - відпочиваєш спокійно. Бетон не вкрадуть.
Є і інші моменти, але тут уже кожен сам вирішує...
virtuoso
28.06.2009 18:51:52
Ну і для повноти картини - чому саме в "4 сезони":
1. оптимальне місцерозташування. Не хочеться "сам центр" в принципі, тому що туди рвуться тільки в Києві і Москві. В цивілізованому світі в центрі, як правило, тільки робота. Хто живе на Манхеттені в Нью-Йорку чи на Банхофштрассе в Цюріху? Пробки, тьма туристів з пивом, пилюка, загазованість, шум, нема де машину поставити, дорогі магазини....... А тут і центр видно як на долоні, і їхати недалеко, і біля метро, і не спальний масив...
2. перспективи завершення об`єкта. По-моєму, після того, як будівництво відновилось у квітні, в цьому сумнівів небагато. Простіше було б залишати будинок замороженим. Та і моноліт уже практично завершений, це ж не стадія фундаменту.
3. ціна, яка дасть фору будь-якому іншому об`єкту на правому березі, чи це первинний ринок, чи вторинний. Як тільки критична кількість квартир буде продана і з`явиться достатня кількість грошей, ціна підніметься. Я це відчув на прикладі "Голосієво", коли не поспішив на знижку- і вже мови за 10...11 тис грн/м2 (як по акції) немає, всі квартири стартую, яку вони оголосили десь в середині травня. Продали кілька десятків квартир ть з 13-13.5 тис/квадрат.
4. і будинок достойний.
В двох словах :)
virtuoso
28.06.2009 18:56:43
В попередньому повідомленні збите форматування. Слід читати
"Я це відчув на прикладі "Голосієво", коли не поспішив на знижку, яку вони оголосили десь в середині травня. Продали кілька десятків квартир по акції - і вже мови за 10...11 тис грн/м2 немає, всі квартири стартуютьь з 13-13.5 тис/квадрат"
ОхотНИК
28.06.2009 19:05:48
ну в любом случае, здесь квартир непроданых еще много, мне хватит :-)
наблюдатель28
28.06.2009 19:29:32
я тоже давно слежу за домом и хочу купить квартиру.... но согласен с ОхотНИК, квартиры пока есть и я буду покупать не раньше чем будет завершон монолит.... под крышу дом подведут и сразу же куплю...
virtuoso
28.06.2009 20:26:56
2 наблюдатель28 і ОхотНИК:
А Ви впевнені, що через якийсь час ще залишаться такі квартири, які Вас цікавлять? Я поясню на прикладі трьохкімнатної, так як це мені найближче.
В будинку є 6 типів трьошок. Напевно, найкраща, трьохстороння (тип 3Г в секції Г), уже недоступна. Немає ні на одному поверсі.
Квартири типу 3А і 3Е нижче поверху так 15-го для мене особисто - ніякі. Одна сторона - на північ, друга - на південь, але прикрита буде будинком №2. На низьких поверхах є шанс ніколи не побачити сонця, що нездорово. Особливо це стосується 3А з обрізаним балконом з південної сторони і екрануванням сусідньою двушкою.
3В, 3Б, 3Ж: на нижніх поверхах відкривається потрясний вигляд на гаражі (а в перспективі - на споруду, яка буде на їх місці). 3В до того ж ще й велика і з довгим коридором. Середні і верхні поверхи уже досить серйозно розпродані.
Подібний аналіз можна зробити і по одиничках, і по двушках.
Так можна дочекатись, що будинок буде (майже) готовий восени, а от залишиться на продаж тільки неліквід. Та і ціна буде зовсім не та (маю на увазі - без знижки).
Квартира (якщо вона для себе) повинна купуватись саме така, яку хочеться. Вибирати "лучших из худших", з тих, що залишились - можна помідори, але не жилплощу. Повинні бути і вигляд з вікна, і поверховість, і інсоляція, і розташування, і планування... і інше - точно такі , як хочеться. А якщо на оті залишкові помідори ще й знижку відмінять (через високу готовність будинку - чи через наявність грошей - чи через запуск метро)...
Я, звичайно, тепер уже теж зацікавлений, щоб всі квартири викупились пошвидше. І щоб усі за місяць ремонти поробили :) Але у кожного своя точка зору, яку треба поважати.
Що мене дивує, так це те, що не видно на форумі нових сусідів, які заключили контракти в останній тиждень. Я декого навіть на вигляд знаю :)
Якщо форум перетворюється на блог, то це не приваблює нових інвесторів. І якщо гілка "4 сезона" падає на 2-3 сторінку форуму за відсутності нових дискусій, це теж нам усім мінус. Тема стає непопулярною - а значить - нецікавою для інвесторів. Сусіди - відгукніться, а?
sergeyL
29.06.2009 19:06:03
virtuoso: Питання багатогранне. Вирішив інвестувати зараз, враховуючи наступне:
1. (не)сезонність....
Аргументів багатенько, але їх можна трактувати, як в одну сторону так ів іншу. Ви вже відповіли, що тут є певний ризик (стосовно інвестиції) і прикладів ризикових об`єктів безліч. Але все жтаки - чому забудовник не підписує основний договір?
virtuoso
29.06.2009 20:34:37
2 sergeyL:
Погоджуюсь, було б добре, якби зразу на руках були правоустановчі документи на квартиру :)
Але продати того, чого не існує в природі, неможливо. Принаймні там, де питання стосується нерухомості. Поки будинок не зданий і квартири не обміряні БТІ - про основний договір і мови немає.
Різні компанії працюють з різними схемами, це можуть бути ФФС/облігації... але про підписання основного договору до моменту здачі будинку не чув ніколи.
А аргументи - так вони ж не всі :)
Можна говорити і про те, що в той час, як на Україні кількість населення зменшується, в Києві - росте. І не дивлячись ні на які кризи чи проблеми, людям жити десь треба. Тому і попит буде. Скидатимуться усією ріднею, позичатимуть у сусідів, інвестуватимуть в одну квартиру двома-трьома сім`ями, але купувати будуть. Кредити воно, звичайно, веселіше, але і без банків питання з житлом треба вирішувати.
А тут і дві третини новобудов стоять, і нові не закладаються...