Realt.ua - Main

У 2025 році інвестування в первинний ринок житла може стати найкращим способом для збереження та примноження наявних статків

З огляду на те, що у 2025 році очікувана інфляція складе майже 10%, а курс долара сягне 45 грн, все більше громадян інвестують в первинний ринок житла з метою збереження та примноження коштів.

Про це розповіла Маріанна Бігунець, директорка з продажів Будівельної компанії GAZDA.

“Наразі можемо говорити, що з об’єктивних причин вартість новобудов у наступному році може зрости щонайменше на 10-15% у гривні. Проте ці цифри не враховують подорожчання будівельних матеріалів та будівельно-монтажних робіт. Отже, цілком можливо, що у 2025 році реальна вартість м2, порівняно з 2024 роком, може зрости в середньому на 20-25%”, — наголосила вона.

За її даними, станом на початок жовтня кількість суто інвестиційних придбань житла на первинному ринку складає до 40% від загалу. А до кінця року цей відсоток цілком ймовірно зросте до 45-50%.

Як зауважила експертка, віднедавна інвестування в житло розповсюджується не лише на об’єкти, зведення яких знаходиться на завершальних етапах будівництва: покупці починають більш активно вкладати кошти в ЖК на старті будівництва. При цьому наразі кількість придбань житла на котловані складає до 10% від загальної кількості продажів, натомість понад 2/3 покупців цікавляться об'єктами на стадії готовності від 60% і вище (тобто в яких тривають інженерні, фасадні та внутрішні оздоблювальні роботи). 

Водночас, як прогнозує фахівчиня, через великі ризики понад 80-85% покупців, з тих, що планують придбати житло на початкових стадіях зведення, зосередиться на об'єктах надійних компаній, що працюють на ринку понад 10 років та мають вагомий портфель реалізованих проєктів. Крім того, для таких інвесторів важливим стане участь девелопера у державній програмі “єОселя” та можливість використати сертифікат “єВідновлення”, адже, наприклад, акредитація в держаній іпотечній програмі вимагає від забудовника дотримання низки важливих вимог: 1) безперервності будівництва; 2) високої якості об’єкта; 3) відповідності об’єкта до заявлених параметрів та характеристик. 

“Ми не виключаємо, що для потенційного інвестора важитимуть ще й інші параметри та характеристики, наприклад, як девелопер планує розв’язати проблему з можливими відключеннями світла чи наявність в об’єктах укриттів”, — зазначила Маріанна Бігунець. 

Вона також детально розповіла про переваги інвестування в житло на стадії будівництва порівняно з іншими механізмами отримання пасивного прибутку.

Так, за її словами, до кінця року дохідність за гривневими депозитами максимально складе до 15% річних у гривні, але тільки на довготривалі вклади терміном від 1 до 2,5 років. Натомість дохід за вкладами в доларах та євро залишиться мізерним, не перевищуючи 1,5% річних. 

“Після збільшення військового збору сума доходу за гривневими вкладами скоротиться на 23%. До того ж інфляція властива не лише гривні: наприклад, інфляція долара США та євро цьогоріч склала в середньому 3% і 2,7% відповідно. Іншими словами, розміщення коштів на депозитах лише до міри можна вважати вдалим засобом збереження коштів, однак громадянинові навряд чи вдасться суттєво заробити на них”, — наголосила фахівчиня. 

Щодо вкладання коштів у придбання ОВДП, то пані Бігунець вважає цей механізм інвестування досить вигідним, адже прибуток з облігацій не оподатковується. Наразі тримач цінних паперів залежно від їх терміну може отримати прибуток в середньому до 16-18% у гривні і до 1,5% в іноземній валюті.

Водночас при вкладанні коштів в житловий об’єкт на старті будівництва громадянин може отримати щонайменше до 40% прибутку лише завдяки плановим підвищенням цін під час зведення об’єкта.

Вона нагадала, що девелопери протягом всього циклу будівництва до 10-12 разів переглядають вартість м2: це називається “плановим” підвищенням цін, яке пов’язане з кількома чинниками, найголовнішими з яких є зменшення ризиків для покупців та природне збільшення попиту на об’єкт, що активно будується. Крім того, на кінцеву вартість об’єкта на завершальних стадіях будівництва та на стадії введення в експлуатацію впливає низка об’єктивних факторів: інфляція, курс валют, собівартість будівництва.

“Цілком можливо, що в разі, якщо макропрогнози на 2025 рік справдяться, то вартість квартири, таунхаусу чи приватного будинку, придбаного цьогоріч у жовтні-грудні, в 2025 році може зрости не менш як на 20-25%, а на кінець 2026 року такі об’єкти вже коштуватимуть на 50-60% дорожче за стартові ціни”, — зауважила експертка.

Вона навела приклад зміни вартості 2-кімнатної квартири в об’єкті комфорт-класу в м. Ужгород, що є одним із 3-х найдорожчих міст України за ціною житла на первинному ринку. 

Так придбання квартири площею до 65 м2 на початку будівництва обійдеться покупцеві в середньому в 2-2,5 млн грн. Протягом 2025 року вартість такої квартири номінально (заплановано) може зрости на 500-600 тис. грн, а з урахуванням об’єктивних факторів таких, як інфляція, курс долара, вартість будівництва та наявний попит, її ціна може сягнути 2,8 млн грн.  

“Громадяни цілком природно намагаються убезпечити власні заощадження від знецінення. Тому ми очікуємо, що інвестування в об’єкти на початкових стадіях будівництва стане одним із найголовніших трендів на первинному ринку у 2025 році”, — підсумувала Маріанна Бігунець. 

Довідка:

Будівельна компанія GAZDA була створена у 2007 році. За цей час портфель компанії налічує 13 проєктів житлового будівництва: введено в експлуатацію понад 1500 квартир. Загальна площа зданої в експлуатацію нерухомості більш як 150 тис. м². Наразі триває будівництво 3 проєктів  в м. Ужгород: ЖК ParkLand, ЖК Grand Hills та нова черга Котеджного містечка Sherwood. У GAZDA немає жодного об'єкта незавершеного будівництва.

Компанія спеціалізується на будівництві багатоквартирних середньоповерхових житлових будинків  (5-9 поверхів), таунхаусів комфорт-класу, котеджних містечок комфорт- та преміумкласу. Площа квартир від 25 м² до 160 м². Площа таунхаусів - від 122 м² до 238 м². 

За 2023 рік GAZDA здала в експлуатацію 22 тис. м². З них: ЖК ParkLand — 12 тис. м²; таунхауси “Джерельна” — 1 тис. м², КМ Sherwood — 9,8 тис. м². 

GAZDA пропонує різноманітні варіанти квартир у своїх комплексах: з чорновим оздобленням та індивідуальною розводкою комунікацій, або з готовим ремонтом від забудовника. Окрім цього, компанія має власну студію дизайну MG Design Studio, яка виконує ремонт від забудовника та заощаджує ваш час та кошти. Близько 5% квартир пропонується з готовим дизайнерським ремонтом, включно з побутовою технікою, меблями та текстилем.

Компанія є учасником державної пільгової іпотечної програми “єОселя” (до участі в програмі акредитовано ЖК ParkLand та КМ Sherwood (наявна черга).

Сайт компанії https://zk.com.ua/

Автор: Володимир Германов

 

Дата: 10.10.2024